مرتکب حادثه در ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی، ورزشکار است. ولی به نظر میرسد منظور قانون گذار، ورزشکار به معنای خاص و حرفه ای نیست بلکه منظور، ورزشکار در معنای عام است. در نتیجه هر کسی که به انجام فعالیت ورزشی میپردازد با رعایت سایر شرایط میتواند از امتیاز این ماده قانونی استفاده نماید.
عملیات ورزشی حرکاتی است که در چارچوب یک ورزش انجام میگیرد. منظور از ورزش در این ماده، مفهوم کلی و عام ورزش است. فعالیت های بدنی که به موجب عرف در گوشه کنار کشور ورزش تلقی میشوند، مفهوم ورزش در این ماده خواهند بود.
منظور از حوادث ورزشی کلیه نتایج مجرمانه ناشی از عملیات ورزشی میباشد. بنابراین شدت و ضعف حوادث ورزشی تاثیری بر جرم بودن یا نبودن آن ندارد.
منظور از مقررات در ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی، هم مقرراتی است که توسط فدراسیون ها، هیئت ها، انجمن ها و امثال آنها در رابطه با عملیات ورزشی تنظیم گردیده است. هم مقرراتی که حاکم بر ورزش های بومی است، بدون اینکه مورد تایید سازمان های دولتی قرار گرفته باشد ولی عرفا مورد قبول مردم است.
سوال
اگر بعضی از حرکات غیر مجاز در ورزش، در مقررات به عنوان خطا پیش بینی نشده باشد، آیا بازیکن مجاز به انجام آن میباشد؟ مانند پرتاب توپ با دست در بسکتبال به صورت بازیکن حریف. خیر، خطا های ورزشی منحصر به موارد خاص مندرج در آئین نامه ها نیست. بلکه هر حرکت ورزشی که خطرناک، مخالف شئون ورزشی یا خلاف اخلاق ورزشی باشد خطا محسوب میشود و مرتکب در مقابل حوادث ناشی از آن مسئول خواهد بود.
آیا استفاده از وسایل غیر مجاز میتواند مسئولیت به وجود آورد؟ اگر حادثه در نتیجهی به کار بردن وسیله غیر مجاز و غیر استاندارد توسط ورزشکار صورت پذیرد، حتی اگر صحیح و مجاز باشد ورزشکار به علت نقض مقررات مسئول است.
استفاده از هر نوع اشیائی که ممکن است سبب مصدوم شدن حریف گردد مانند انگشتر، دستبند، ساعت و … ممنوع و خلاف مقررات است.
گردآورنده: نامی خورشیدی (وکیل پایه یک دادگستری)