لازمه‌ی داشتن مسئولیت مدنی و جبران خسارت، وارد شدن ضرر به دیگران است. یعنی تا ضرری وارد نشده باشد نمی‌توان کسی را مسئول جبران خسارت دانست. معلمین و سرپرستان ورزشی مکلف به مراقبت از ورزشکاران مربوطه هستند. اگر بر اثر خودداری آن ها از انجام وظایف محوله (ترک فعل) حادثه رخ دهد و سبب خسارت شود، پاسخگو خواهند بود.

ضرر یا مالی است یا معنوی. ضرر معنوی مانند احساس درد جسمی و رنج روحی، از بین رفتن آبرو و حیثیت و آزادی است.

برای مسئول دانستن کسی جهت جبران خسارت، باید ضرر وارد شده بر اثر عمل غیر مجاز او ایجاد شده باشد، که به این، رابطه‌ سببیت می‌گویند.

سوال

آیا انجام هر کاری (در ورزش) که باعث ضرر و لطمه به دیگران شود موجب مسئولیت است و باید جبران شود؟ خیر، در ورزش و اجرای حرکات ورزشی تنها در صورتی باید خسارت،جبران شود که عمل انجام شده بدون مجوز قانونی و نامشروع باشد. بنابراین اگر ورزشکاری با رعایت تمام قوانین و مقررات باعث مصدوم شدن حریف شود مسئول نیست.

اگر در ساعت ورزش و در حضور معلم ورزش، یکی از کودکان به کودک دیگری یا به مال او صدمه‌ای وارد کند، معلم ورزش مسئول است؟ پس از احراز رابطه‌ی سببیت میان عمل دانش آموز و ضرر وارد شده، در صورتی که تقصیر معلم ورزش در مراقبت از دانش آموز ثابت شود، مطابق ماده‌ی ۷ قانون مسئولیت مدنی، معلم مسئول جبران خسارت خواهد بود.

برای آنکه شخصی ملزم به جبران خسارت شود یعنی مسئولیت مدنی داشته باشد، این شرایط لازم است:

  • ارتکاب عمل
  • نامشروع بودن عمل
  • تحقق نتیجه‌ زیان آور عمل
  • رابطه سببیت بین ضرر وارده و عمل مرتکب

گردآورنده: نامی خورشیدی (وکیل پایه یک دادگستری)

Maybe you like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *