تاثیرات تمرینات اصلاحی بر ناهنجاری کایفوز

تاثیرات تمرینات اصلاحی بر ناهنجاری کایفوز

کایفوز چیست؟

کایفوز یکی از ناهنجاری‌های شایع ستون فقرات به خصوص در دختران نوجوان است. سلامت جسمانی و داشتن وضعیت بدنی مطلوب در زندگی بشر از اهمیت خاصی برخوردار است. تغییرات مثبت و منفی آن می‌تواند بر سایر ابعاد زندگی انسان تاثیر بگذارد.

وضعیت بدنی به طور معمول به عنوان آرایش نسبی قسمت‌های مختلف بدن در ارتباط با یکدیگر تعریف می‌شود. حالتی از تعادل عضلانی-اسکلتی است که از ساختارهای حمایت کننده در مقابل آسیب یا ناهنجاری محافظت می‌نماید. به  موجب این تعادل عضلانی-اسکلتی، کارایی عضلات در بالاترین حد خود می‌باشد و کمترین میزان فشار بر بدن وارد می‌آید.

راستای طبیعی ستون فقرات به عملکرد این ساختارهای عضلانی-اسکلتی بستگی دارد. بنابراین ضعف عضلات نگه دارنده ستون فقرات می‌تواند موجب بر هم خوردن تعادل ایستا و پویای قامت آدمی گردد که عموما ناهنجاری‌های وضعیتی گفته می‌شود. این ناهنجاری‌ها  می‌تواند به دلیل کمبود تحرک، دریافت محرک‌های محیطی و نیز الگوهای حرکتی نامناسب به وجود آید و تاثیرات نامطلوبی را بر عملکرد روانی، اجتماعی و فیزیولوژیک افراد بر جای گذارد.

تاثیرات تمرینات اصلاحی بر ناهنجاری کایفوز

کایفوز یا گرد پشتی

یکی از ناهنجاری‌های شایع ستون فقرات کایفوز یا افزایش قوس ستون فقرات پشتی است. محققین شیوع ٣/15 درصدی در کودکان یازده ساله، شیوع 38 درصدی در افراد 20 تا 50 ساله و شیوع 35 درصدی در افراد 20 تا 64 ساله را برای این ناهنجاری گزارش کرده‌اند.

این ناهنجاری‌ها با توجه به وضعیت پوشش ظاهری و فقر حرکتی در بین دانش آموزان دختر جامعه نسبت به پسران همسن و سالشان بیشتر دیده می‌شود. همچنین در جامعه‌ی ما فراوان ترین ناهنجاری بالاتنه در بین دختران دانش آموز ناهنجاری کایفوز شناخته شده است. به طور کلی نسبت ابتلا به کایفوز در زنان در مقایسه با مردان 2 به 1 می‌باشد.

باید به این نکته نیز توجه نمود که هر چه فاصله‌ی بین زمان بروز ناهنجاری‌ها و زمان شروع درمان آن دیرتر و طولانی‌تر باشد، آسیب پذیری تشدید می‌شود. این ناهنجاری‌ها، در موارد شدیدتر منجر به بروز ناتوانی‌های دائمی شود. اصلاح آن امکان پذیر نباشد و یا به سختی انجام شود، لذا اهمیت پیشگیری از بروز آسیب‌های جسمانی روشن تر می‌گردد.

مطالعه بر روی 20 دختر با میانگین سنی 14 سال و دارای کایفوز بیشتر از 40 درجه انجام شد و برنامه تمرینی شامل  80-60 دقیقه تمرین ,سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته بود. اندازه گیری انحنای کایفوز قبل و بعد از برنامه تمرینی با استفاده از خط کش منعطف انجام شد و تمرینات به صورت بازی اصلاحی ارائه شد.

پژوهش حاضر نشان داد که بازی‌های اصلاحی تاثیر مثبتی بر میزان انحنای کایفوز در دختران نوجوان دارد. بنابراین می‌توان انجام این تمرینات را به این گروه از افراد برای بهبود انحنای پشتی توصیه نمود.

منابع:

Tavana Kermani, M., Ebrahimi Atri, A., Khoshraftar yazdi, N. The Effect of Eight Weeks Corrective Exercise on the Functional Kyphosis Curvature in the Teenager Girls. The Scientific Journal of Rehabilitation Medicine, 2017; 6(1): 161-168. doi: 10.22037/jrm.2017.1100275

شاید دوست داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به تایگون کیدز